Direct afspraak maken?
Indien u direct een afspraak met één van onze fysiotherapeuten wilt maken Klik hier of bel 078-6180449
COPD
Chronic Obstructive Pulmonary Disease is een Engelse verzamelnaam voor longaandoeningen als longemfyseem en chronische bronchitis. De ook in Nederland ingeburgerde afkorting voor deze aandoeningen is COPD. Symptomen verschillen per persoon, maar kunnen één of meerdere van de volgende zijn:
- Hoesten (ook een rokershoestje)
- Benauwdheid
- Piepende ademhaling
- Vermoeidheid bij inspanning
- Longinfecties en longontstekingen
- Slijm ophoesten
Rokers hebben een grotere kans om COPD te ontwikkelen. Over het algemeen geldt dat beweging goed is voor wie aan COPD lijdt. Andersom is weinig beweging slecht voor iemand met COPD.
Hoe fysiotherapie COPD kan verlichten
Fysiotherapie kan COPD verlichten. Door uw conditie en spierkracht te verbeteren en onderhouden, zult u minder last van de bovenstaande symptomen ervaren. Maar voordat onze speciaal daarvoor opgeleide fysiotherapeuten u kunnen behandelen, zullen we een lichamelijk onderzoek uit moeten voeren. Hieruit zal blijken of (en zo ja, in welke mate) u COPD heeft.
Bij het longfunctieonderzoek wordt gekeken hoeveel lucht u uitblaast in één seconde. Het resultaat zegt iets over de vernauwing van uw luchtwegen. Deze wordt naast het gemiddelde van ‘gezonde’ mensen in dezelfde leeftijdsgroep gelegd. De zogeheten GOLD-waarde die hieruit volgt, bepaalt de ernst van uw COPD:
- GOLD I – lichte COPD: de maximale hoeveelheid uitgeademde lucht is ruim 80% van de gangbare waarde
- GOLD II – matige COPD: de maximale hoeveelheid uitgeademde lucht ligt tussen de 50% en 80% van de gangbare waarde
- GOLD III – ernstige COPD: de maximale hoeveelheid uitgeademde lucht ligt tussen de 30% en 50% van de gangbare waarde
- GOLD IV – zeer zware COPD: de maximale hoeveelheid uitgeademde lucht is minder dan 30% van de gangbare waarde
Op basis van de uitslag kunnen wij de noodzaak voor fysiotherapie inschatten. Om tot een op maat gesneden trainingsplan te komen, volgt er een test waarbij wordt gekeken naar houding, beweeglijkheid van de gewrichten, spierkracht en uithoudingsvermogen. Tijdens dit onderzoek meten wij regelmatig de zuurstofopname bij beweging.
Een afspraak maken?
Onze assistentes zijn van maandag t/m vrijdag van 08.00-16.30 aanwezig. U kunt met ons contact opnemen op telefoonnummer: 078-6180449 of via het contactformulier.
